Chyť extra 100% ZĽAVU registráciou do vMm BETA projektu ešte dnes. Pripojte sa teraz, je to ZADARMO !!!
vMm
b0c0e54a-elements.png
volcano-1382372

Etna: Ako vznikla? Koľko krát vybuchla?

Sopka Etna vznikla v dôsledku tektonického procesu, ktorý sa odohráva na mieste, kde sa stretáva európska a africká tektonická doska. Tieto dosky sa pohybujú a vytvárajú napätie, ktoré spôsobuje vznik trhlín v zemskej kôre. Magmatický materiál z vnútra zeme potom vystupuje cez tieto trhliny a tvorí sopky.

Etna je jednou z najaktívnejších sopiek na svete a vybuchla už viac ako 200 krát v histórii zaznamenanej človekom. Jej prvá zaznamenaná erupcia sa datuje do roku 1500 pred n.l. a odvtedy sa stala jednou z najdôležitejších geologických a kultúrnych ikon na Sicílii.

V priebehu histórie Etna vybuchla rôznymi spôsobmi, od miernych erupcií so slabým výlevom lávy až po veľké erupcie, ktoré mali významný vplyv na okolitú krajinu a kultúru. V súčasnosti sa Etna považuje za stále aktívnu sopku a jej erupcie sú pravidelné.

Sopka Etna, ktorá sa nachádza na východnom pobreží Sicílie v Taliansku, je jednou z najaktívnejších sopiek na svete. Etna v posledných rokoch vybuchla niekoľkokrát, vrátane v roku 2021 a 2022.

Príčinou erupcie sopky Etna sú zvyčajne zmeny v podzemnom magmatickom systéme, ktoré vedú k zvýšeniu tlaku a následne k výbuchu. Tieto zmeny môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, vrátane zemetrasení, zmeny podzemnej vody alebo zmeny v zložení magmatickej lávy.

V roku 2022 došlo k niekoľkým menším erupciám sopky Etna. Podľa talianskych vedeckých úradov však neboli erupcie neobvyklé alebo nebezpečné a nedošlo k žiadnym významným škodám na majetku alebo úrazom.

Kukni aj sem

x