Chyť extra 100% ZĽAVU registráciou do vMm BETA projektu ešte dnes. Pripojte sa teraz, je to ZADARMO !!!
vMm
b0c0e54a-elements.png
5q59

Kelti na Slovensku

Kelti sú staroveký kmeň, ktorý pochádza z územia dnešnej Bretónskej Krajiny v severozápadnom Francúzsku a zanikli na začiatku stredoveku. Tento kmeň sa postupne rozšíril do mnohých častí Európy a aj na územie dnešného Slovenska.

Prví Keltskí obyvatelia prichádzajú na územie Slovenska asi 450 pred našim letopočtom. Keltom sa na území dnešného Slovenska hovorí Kvázi Kelti. Názov Kvázi Kelti získali preto, že sa Keltovia na území Slovenska zmiešali s domorodým obyvateľstvom, čím vznikla nová kultúra.

Kelti mali svoje zvyky a tradície, ktoré si dlhé roky uchovávali. Ich kultúra bola založená na pocte bohom, na stavbe opevnených hradišť, na poľnohospodárstve a pastevectve. Ich najvýznamnejšie svätyne boli kamenné kruhy a menhiry. Kelti uctievali viac bohov, medzi ktorými patrili napríklad Taranis – boh nepohody a búrky, Esus – boh lesa a rodu stromov, Nantosuelta – bohyňa plodnosti a ochranná bohyňa rodiny.

Kelti v minulosti používali ako platidlo železo a striebro, čo dokazujú nálezy mincí z ich sídlísk. Existuje názor, že Kelti boli prvými, ktorí mince začali razovať.

Kelti stavali opevnené hradištia, ktoré slúžili ako útočiská pre obyvateľov. Tieto hradištia sa nachádzali na vyvýšených miestach a boli chránené palisádou a hlbokou priekopou. Aj napriek tomu, že Kelti stavali aj ďalšie budovy, opevnené hradištia boli ich najdôležitejšou stavbou.

Hlavným zdrojom obživy pre Keltov bola poľnohospodárska výroba, skladba ich potravy bola však široká. Kelti chovávali dobytok, ovce a kozy. Živili sa aj poľovačkou, rybolovom a zberom plodov a bylín. Veľmi dôležitá bola pre nich aj manufaktúra – vyrábali kovové predmety, bižutériu a textilné výrobky.

Jednou z veľmi zaujímavých zvykov, ktoré Kelti mali, bolo farbenie vlasov a tela. Používali na to rôzne rastliny a prírodné farbivá, ktoré im dávali rôzne farebné odtiene. Mnohí Kelti si česali vlasy do veľmi zdobených účesov a zdobili ich kovovými ozdobami. Bolo to pre nich veľmi dôležité, pretože vzhľad bol pre nich jedným z najdôležitejších prvkov pri vzájomnej komunikácii.

Kelti boli veľmi zaujímavým a podmanivým kmeňom, ktorý bol v minulosti veľmi významný. Ich kultúra a zvyky boli rôznorodé a zaujímavé aj pre súčasné generácie. Preto by sme sa mali snažiť uchovať si pamiatky, ktoré nám zanechali.

Kukni aj sem

OIG.TIOaI

Kedy vznikal elektromobil?

V roku 1835 navrhol ďalší malý elektrický automobil profesor Stratingh z Groningenu v Holandsku, ktorý postavil jeho asistent Christopher Becker.

Čítajte viac
x