Chyť extra 100% ZĽAVU registráciou do vMm BETA projektu ešte dnes. Pripojte sa teraz, je to ZADARMO !!!
vMm
b0c0e54a-elements.png
541203-realistische-bitcoin-achtergrond-vector

Elon Musk hovorí, že BTC „to zvládne“ – 5 vecí, ktoré by ste tento týždeň o bitcoinoch mali vedieť

Bitcoin (BTC) začína nový týždeň na neistej pôde po najnižšej týždennej uzávierke za dva roky.

Najväčšia kryptomena, značne oslabená po minulotýždňovej implózii burzy FTX, naďalej zápasí s následkom.

Na trhu, ktorý sa stáva čoraz nevyspytateľnejším, si investori nie sú istí, čo sa bude diať ďalej, keďže viac firiem bije na poplach kvôli solventnosti a regulačné orgány zintenzívňujú vyšetrovanie v krypto priestore.
Nálada medzi väčšinou je veľmi ustráchaná a dokonca aj niektoré z najznámejších mien v tomto odvetví varujú, že sa v dôsledku udalostí z minulého týždňa posunula o niekoľko rokov späť.

Zároveň je pre Bitcoin biznis ako obvykle.  FTX nie je prvý takýto debakel, ktorý prekonal, a pod kapotou zostáva sieť rovnako robustná ako kedykoľvek predtým.

Cointelegraph sa zaoberá faktormi, ktoré ovplyvňujú cenovú akciu BTC v nadchádzajúcich dňoch, keď sa priemerný hodler vyrovná s veľkými stratami a pokračujúcou volatilitou.

Krypto rovnátka pre čerstvý spad FTX
Aj keď v súčasnom prostredí kryptotrhu je len málo isté, dá sa s istotou povedať, že FTX a jeho následky sú teraz zdrojom číslo jedna v oblasti kolísania cien bitcoínov.

Týždenný graf hovorí za všetko – „červená“ sviečka -5 500 USD na sedem dní do 13. novembra až po najnižšiu týždennú uzávierku od polovice novembra 2020, ukazujú údaje z Cointelegraph Markets Pro a TradingView.
V čase písania tohto článku sa BTC/USD stále pohybuje okolo tejto hodnoty – 16 300 dolárov sa znova objavilo ako úľava po tom, čo sa pár cez noc prepadol na 15 780 dolárov na Bitstamp.

Pokiaľ ide o FTX, príbeh sa ani zďaleka nekončí, pretože firmy s expozíciou na burze a súvisiace subjekty sa ocitli v problémoch.
Komentátori predpovedajú, že v nasledujúcich dňoch a týždňoch sa môžu opakovať výkony, pretože reťazové efekty vyradia z podnikania čoraz viac kryptomien.

Burzy sú obzvlášť na pozore, pričom Crypto.com, Kucoin a ďalšie sa stávajú zdrojom podozrenia z likvidity.

V ten deň prudký nárast výberových transakcií na Crypto.com a Gate.io viedol k varovaniam, že to môže byť posledná burza, ktorá zaznamenala „útek na banku“, keď sa investori snažia prevziať kontrolu nad svojimi prostriedkami.

Údaje od on-chain analytickej firmy CryptoQuant ukázali, že 1500 BTC opúšťa Gate.io 13. novembra, pričom 14. novembra je momentálne takmer 800 BTC a stúpa.

Graf odlivu bitcoínov (Gate.io).  Zdroj: CryptoQuant Vo všeobecnosti údaje ukázali výmenné BTC rezervy v odhadovanej výške 2,09 milióna BTC, pričom CryptoQuant poznamenáva, že v dôsledku turbulencií nemusí odrážať skutočný stav vecí.
Naposledy boli rezervy také nízke začiatkom roka 2018.

Graf výmenných rezerv bitcoinov.  Zdroj: CryptoQuantBitcoin sa odrazí od 15 700 dolárov, pretože Musk verí v BTC

 Na pozadí pretrvávajúcej neistoty tak predpovedanie cien BTC nie je ľahká úloha.

 Pokiaľ ide o kĺzavú priemernú divergenciu konvergencie (MACD), analytik Matthew Hyland varoval, že 3-dňový graf BTC/USD sa chystá zopakovať medvedie nastavenie, ktoré viedlo k stratám v oboch prípadoch, keď sa objavil v roku 2022.

 „Bitcoin 3-Day MACD je v pozícii, že zajtra prekročí Bearish prvýkrát od apríla,“ napísal.

 „Dá sa tomu vyhnúť, ak BTC môže získať pozitívnu cenovú akciu pred 3-dňovým uzavretím.  Predchádzajúce dva kríženia v minulom roku viedli k ďalšiemu poklesu cien.“

Graf s anotáciou BTC/USD.  Zdroj: Matthew Hyland/TwitterHyland napriek tomu poznamenali, že po hacknutí Mt.Gox v roku 2014 trvalo bitcoinom takmer rok, kým po počiatočnom šoku našli makro cenové dno.

 „Neuplynulo ani 11 dní od zatvorenia FTX,“ dodal.

 Kolega analytik Il Capo z Crypto medzitým tvrdil, že trh je pripravený na „konečnú kapituláciu“, ktorá môže prísť skôr ako neskôr.

 Toto, povedal v sérii tweetov, príde najskôr vo forme „pasce na býka“, potom pevného odmietnutia, čím sa trh dostane na nové minimá.

 V prípade altcoinov by podľa neho pokles predstavoval „v priemere 40-50 %.

 V kratších časových intervaloch sa populárny obchodník Crypto Tony obával, že ani najnižšia týždenná uzávierka za dva roky sa nemusí udržať ako podpora.

 „Pekný únik, ale ak nedokážeme udržať swing nízko na úrovni 16 400 USD, potom to bol len falošný výsledok a čakáme na test nižšie,“ komentoval zotavenie z vnútrodenných miním 15 780 USD.

 Tento krok prišiel v čase, keď generálny riaditeľ Twitteru Elon Musk vyslovil tichú podporu.

 „BTC to zvládne, ale môže to byť dlhá zima,“ napísal v ten deň v diskusii na Twitteri.

 Diskusia na Twitteri (snímka obrazovky).  Zdroj: TwitterĎalší krátkodobý cenový katalyzátor prišiel vo forme najväčšej burzy Binance, ktorá sa rozhodla vytvoriť špeciálny fond na obnovu, ktorý pomôže chrániť podniky.

 Pokojný makro týždeň sa zameriava na koreláciu akcií

 Obrázok mimo kryptomien ďalej podčiarkuje rozsah, v akom FTX označila pre priemysel za udalosť „čiernej labute“.

 Zatiaľ čo bitcoiny a altcoiny boli zaneprázdnené prepadom o viac ako 25 % za niekoľko dní, americké akciové trhy sa zotavili zo strát na začiatku mesiaca.

 Ako poznamenáva výskumná spoločnosť Santiment, medzi bitcoinmi a rizikovými aktívami sa objavuje jasná divergencia, čo pomáha prelomiť koreláciu, ktorá pretrvávala počas minulého roka.

 „Keď sa pracovný týždeň končí, príbeh týždňa je zreteľným oddelením medzi kryptomenami (po páde FTX z milosti) a akciami,“ zhrnulo sa v tweete z minulého týždňa.

 „Ak sa dôvera obchodníkov $ BTC po nešťastných udalostiach zotaví, s SP500 sa vytvorí býčia divergencia.“

 BTC, ETH vs. akcie, korelačný graf so zlatom.  Zdroj: Santiment/TwitterKomentátor trhu Holger Zschaepitz si navyše všimol zväčšujúcu sa medzeru vo výkonnosti Bitcoinu oproti Nasdaqu.

 „Medzera v týždennom výkone kĺzavého bitcoinu, rast Nasdaqu je najväčší od roku 2020. Kryptomenný vesmír sa zmenšil na ekvivalent 1 % globálnych akcií,“ uvádza sa časť nových komentárov dňa.

 Táto klesajúca korelácia môže prísť v užitočnom čase z makroekonomického hľadiska, pretože sila amerického dolára robí určité vlastné nevyrovnané pohyby.

 Americký dolárový index (DXY), ktorý sa pokúsil o odraz okolo 107, zlyhal pred otvorením Wall Street 14. novembra, čo znamená, že rizikové aktíva by mali v dôsledku toho vzrásť.

 Akýkoľvek návrat k nedávnym maximám však a obraz by mohol rýchlo vyzerať úplne inak.

 Vnútrodenné minimá DXY však zaznamenali návrat indexu k podpore, ktorá nebola testovaná od polovice augusta.

 1-dňový sviečkový graf indexu amerického dolára (DXY).  Zdroj: TradingView Populárna obchodná skupina Stockmoney Lizards s komentárom k dlhodobejšej výkonnosti však uviedla, že DXY prelomila parabolickú krivku, ktorá platí od roku 2021.

 „Korekcia bude dobrá pre bitcoiny,“ dodáva časť komentárov na Twitteri.

 Komentovaný graf indexu amerického dolára (DXY).  Zdroj: Stockmoney Lizards/Twitter „Buy the dip“ zasiahne horúčku, pretože predaj baníkov sa spomalí

 Zatiaľ čo mnohí existujúci hodleri sa pokúšajú vybrať mince z búrz alebo prísť na to, ako ošetrovať straty, nie všetci sedia.

 Údaje o reťazcoch naznačujú, že keďže BTC/USD minulý týždeň dosiahli viacročné minimá, veľkí aj malí investori využili príležitosť na „kúpu poklesu“.

 Podľa on-chain analytickej spoločnosti Glassnode zaznamenali peňaženky s 1 až 10 BTC dramatický nárast.

 Bitcoinové adresy s 1-10 BTC grafom.  Zdroj: Glassnode Zdá sa, že trend sa odohráva aj medzi najväčšou kohortou hodlerov, „mega veľrybami“ Bitcoinu.  Tieto entity so zostatkom v peňaženke 10 000 BTC alebo viac tiež rastú a teraz ich je takmer 130, ukazuje Glassnode.

 „Veľryby sa hromadia takým tempom, aké sme ešte nevideli,“ reagoval populárny komentátor sociálnych médií Crypto Rover.

Bitcoinové adresy s grafom 10 000 BTC alebo viac.  Zdroj: Glassnode Skupina, ktorá v súčasnosti nie je v režime akumulácie, je medzitým baníkmi.  Po prudkom znížení ich rezerv minulý týždeň majú BTC hodené baníkmi sledovanými CryptoQuant stále klesajúci trend.

Z 1 858 271 BTC k 8. novembru sú teraz rezervy baníkov 1 853 606 BTC ku dňu písania 14. novembra.

Napriek tomu zostávajú zásoby vyššie ako na začiatku roka 2022 a nedávne predaje predstavujú zanedbateľnú časť celkovej pozície baníkov.

Tabuľka rezerv bitcoinových baníkov.  Zdroj: Údaje CryptoQuantSentiment ponúkajú štipku nádeje

Ako sa dalo očakávať, celkový sentiment na kryptotrhovom trhu bol vďaka FTX výrazne zasiahnutý – ale je to naozaj také zlé?
Podľa indexu Crypto Fear & Greed Index môže toto odvetvie v skutočnosti prijímať zlé správy.
Cez víkend sa skóre indexu dotklo miestneho minima 20/100, čo jednoznačne charakterizuje náladu na trhu ako „extrémny strach“.
To predstavuje 50% pokles v porovnaní s vrcholom 40/100 zo 6. novembra, čo predstavuje trojmesačné maximum sentimentu.

Napriek tomu rok 2022 zaznamenal oveľa nižšie skóre, strach a chamtivosť v priebehu roka dosiahli iba 6/100.
Ak by došlo k ďalšiemu spádu, dokonca aj nový 50% pokles zo súčasných úrovní by len priviedol sentiment do oblasti, ktorá bežne označuje dno makro cien pre BTC/USD – okolo 10/100.


Kukni aj sem

x