Chyť extra 100% ZĽAVU registráciou do vMm BETA projektu ešte dnes. Pripojte sa teraz, je to ZADARMO !!!
vMm
b0c0e54a-elements.png
freestocks-I_pOqP6kCOI-unsplash-800x450

Boj proti počítačovej kriminalite: vysvetlenie nových zákonov EÚ o kybernetickej bezpečnosti

S rýchlo sa rozširujúcou digitalizáciou života, ktorú ešte musela začať pandémia Covid-19, sa ochrana pred kybernetickými hrozbami stala nevyhnutnou pre fungovanie spoločnosti.

 Kybernetické útoky môžu byť veľmi nákladné.  Podľa Európskej komisie sa odhaduje, že ročné náklady s kybernetickou kriminalitou vo svetovom hospodárstve dosiahli na konci roka 2020 výšku 5,5 bilióna EUR.

 V novembri 2022 Európsky parlament aktualizoval právne predpisy EÚ s cieľom investovať do silnej kybernetickej bezpečnosti základných služieb a kritickej infraštruktúry a podstatné pravidlá platné v celej EÚ.

 odošlete si viac o tom, ako EÚ tvorí digitálnu transformáciu.

 Sprísnenie povinností v oblasti kybernetickej bezpečnosti – smernica NIS2

 Smernicou o bezpečnosti sietí a informácií (NIS2) sa zavádzajú nové pravidlá na podporu vysokej spoločnej úrovne kybernetickej bezpečnosti v celej EÚ, pre spoločnosť a tiež pre krajinu.  Táto smernica tiež znižuje požiadavky na kybernetickú bezpečnosť pre stredné a veľké subjekty, ktoré pôsobia a poskytujú služby v kľúčových odvetviach.

 Ide o aktualizáciu smernice NIS z roku 2016, ktorej cieľom je zlepšiť zrozumiteľnosť a vykonávanie pravidiel, ako aj riešenie rýchleho vývoja v tejto oblasti.  Zahŕňa viac sektorov a činností ako predtým, zefektívňuje podávanie povinností správ a rieši bezpečnosť svojho reťazca.

 Po schválení v Parlamente 10. novembra potrebuje text smernice konečné schválenie krajín EÚ v Rade, ktorej budú mať členské štáty 21 mesiacov na jej implementáciu.

 Zistite, aké sú hlavné a nové kybernetické hrozby.

Viac integrovaných odvetví

Nový zákon rozširuje rozsah sektorov a činností, ktoré sú kľúčové pre hospodárstvo a spoločnosť, vrátane energetiky, dopravy, bankovníctva, zdravotníctva, digitálnej infraštruktúry, verejnej správy a tiež vesmíru.  Nezahŕňa však národnú a verejnú bezpečnosť, presadzovanie práva alebo súdnictva.  Zákon sa vzťahuje na verejnú správu na ústrednej a regionálnej úrovni, ale nie na parlament a centrálnu banku.

Vyžaduje, aby viaceré subjekty a odvetvia prijali opatrenia na riadenie rizík v oblasti kybernetickej bezpečnosti vrátane poskytovateľov verejných elektronických komunikačných služieb, prevádzkovateľov sociálnych médií, výrobcov kritických výrobkov (vrátane zdravotníckych pomôcok) a poštových a kuriérskych služieb.

Prísnejšie povinnosti pre krajinu

V zákone sa stanovujú prísnejšie povinnosti v oblasti kybernetickej bezpečnosti pre krajinu EÚ, pokiaľ ide o pohľad.  Zákon zlepšuje presadzovanie týchto povinností, a to aj harmonizáciou sankcií v členských štátoch.  Jeho cieľom je zlepšiť spoluprácu medzi krajinami EÚ, a to aj pri rozsiahlych incidentoch, pod záštitou Agentúry EÚ pre kybernetickú bezpečnosť (ENISA).

Ochrana finančného systému EÚ (DORA)

 Keďže finančný sektor je viac závislý od softvéru a digitálnych procesov, potrebuje aj zvýšenú ochranu.  Zákon o digitálnej prevádzkovej odolnosti (DORA) zabezpečí, aby bol finančný sektor EÚ odolnejší voči závažnému narušeniu prevádzky a kybernetickým útokom.  Parlament tento právny predpis, na ktorom sa predtým dohodol s Radou, definitívne schválil 10. novembra.

 Zákonom sa zavádzajú a harmonizujú požiadavky na digitálnu prevádzkovú odolnosť pre sektor finančných služieb EÚ, aby spoločnosť dokázala odolávať všetkým druhým narušeniam a hrozbám súvisiacich s informačnými a komunikačnými technológiami (IKT), reagovať na ne a zotaviť sa z nich.

Nové pravidlá sa vzťahujú na všetky spoločnosti poskytujúce finančné služby – ako sú banky, poskytovateľ platobných služieb, poskytovateľ elektronických služieb, investičná spoločnosť, poskytovateľ služieb v oblasti kryptoaktív, ako aj na kritických poskytovateľov finančných služieb IKT stránky.

Vnútroštátne orgány budú dohliadať na ich vykonávanie.

 Zistite viac o tom, ako EÚ formuje digitálnu transformáciu: Pravidlá pre umelú inteligenciu

Európska dátová stratégia

Akt o digitálnych službách a akt o digitálnych trhoch

Riziká spojené s digitálnymi menami

Zdroj a celý článok si pozriete KLIKNUTÍM SEM.

Kukni aj sem

Sociálne siete

Sociálne siete: Súčasné trendy a ich vplyv

**Sociálne siete sa stali neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Od komunikácie s priateľmi a rodinou, cez zdieľanie fotografií a videí, až po sledovanie najnovších správ a trendov, sociálne siete nám...

Čítajte viac
x